سه اصل طلایی در مطالعه زیست شناسی

الف) عمیق خواندن

ب) مفهومی خواندن

ج) ترکیبی خواندن

عمیق خواندن

بگذارید با یک مثال از کتاب درسی موضوع را برای‌تان روش کنم. مثلاً در فصل ۵ سال دوم در مورد حشرات می‌خوانیم که «سیستم تنفسی حشرات از تعدادی لوله‌های درونی به نام نای تشکیل شده است. شاخه‌های نای در سراسر بدن منشعب هستند. تبادل گازهای تنفسی از این انشعابات با سلول‌های بدن به طور مستقیم و بدون نیاز به همکاری دستگاه گردش مواد صورت می‌گیرد». بیایید با هم این قسمت از کتاب درسی را از لحاظ عمیق خواندن بررسی کنیم. در متن کتاب اشاره شده «تعدادی لوله‌ی درونی» یعنی دانش‌آموز دقیقاً باید با تفکر طراح سؤال به متن کتاب درسی نگاه کند. ممکن است طراح به جای واژه‌ی «درونی» واژه‌ی «بیرونی» را قرار دهد؛ بنابراین کسی که متن را به‌دقت نخوانده در چنین تله‌هایی خواهد افتاد. یا مثلاً گفته لوله‌‌ها، دقت کنید حتی باید دقیقاً به این «ها» نیز توجه داشته باشید. ممکن است طراح به جای لوله‌ها» بگوید «یک لوله‌ی درونی». هم‌چنین در عبارت بالا، واژه‌های «نای»، «در سراسر بدن»، «به طور مستقیم» و نیز «بدون نیاز به همکاری دستگاه گردش مواد» بسیار بسیار مهم است.

می‌توانید هنگام مطالعه با استفاده از خودکار‌های رنگی گوناگون آن‌ها را مشخص کنید. مثلاً برای قید‌ها رنگ قرمز، برای شکل‌ها و زیرنویس‌های آن‌ها رنگ سبز و برای متن کتاب درسی و توجه به واژه‌های این‌چنینی نیز رنگ صورتی را انتخاب کرده و های‌لایت کنید.

ادامه مطلب

مفهومی خواندن

شاید طراح سؤال در رابطه با این مطلب تستی طراحی کند که یکی از گزینه‌های آن این باشد: «در ملخ هموگلوبین گاز اکسیژن را به ماهیچه‌های عقبی می‌رساند». کسی که عمیقاً درس را خوانده باشد متوجه می‌شود که این گزینه‌ی غلطی است؛ زیرا گفته هموگلوبین اکسیژن را حمل می‌کند. در حالی که گفتیم سیستم گردش مواد دخالتی در تنفس جانور ندارد؛ بنابراین شما با اجرای این مرحله، اصل دوم را نیز پشت سر گذاشته‌اید.

ترکیبی خواندن

شما که واژه‌ی «حشرات» را شنیده‌اید باید تمام نکات ترکیبی آن را هم کار کنید اعم از: داشتن گردش خون باز + فراوان‌ترین و موفق‌ترین جانوران در طول تاریخ زمین + دفع اوریک اسید و… .

با رعایت این سه اصل و البته مرور‌های متوالی می‌توان درصد خوبی را در این درس کسب کرد. به هیچ وجه نباید در مطالعه‌ی زیست زیاده‌روی کنید. کم نیستند دانش‌آموزانی که وقت ریاضی و فیزیک و عربی را برای زیست صرف می‌کنند و این یک اشتباه محض است.

منبع:همیار کنکور

وابسته به : کنکور 99